Aan het stuur van de Porsche op batterijen…
Tesla mag zich schrap zetten: Porsche heeft zijn zinnen gezet op het segment van de elektrische limousine met de Taycan. Eens zien wat deze Porsche zonder zuigers aan (hoog)spannends biedt.
Automobielhistorici zullen ongetwijfeld lachen wanneer ze over de elektrische auto horen spreken alsof het een nieuwigheid betreft. De elektromobiel is inderdaad allesbehalve piepjong! De eerste exemplaren dateren van de beginjaren van de auto, dus van het eind van de 19de eeuw. Sommige hebben zelfs hun stempel op de geschiedenis gedrukt, zoals de beroemde “Jamais Contente” van de Belgische ingenieur Camille Jenatzy, een soort van torpedo op wielen die op 1 mei 1899 voor het eerst de kaap van 100 km/h rondde. Een jaar later stelde een zekere Ferdinand Porsche eveneens een prototype voor van een elektrisch voertuig: de Lohner-Porsche. Maar de elektrische auto werd al vrij snel in een schuif opgeborgen, om pas 100 jaar later weer opgedist te worden…
Niet-gecontroleerde oorsprongsbenaming
De Porsche Taycan bestaat in twee versies: Turbo en Turbo S. Deze benamingen zetten je op het verkeerde been, want in plaats van een turbo is hier sprake van twee elektromotoren (voor en achter) die samen 680 of 761 pk leveren! Je maag plakt dan ook al snel tegen je ruggengraat tijdens het optrekken… Met zijn uiterst precieze besturing en zijn vierwielaandrijving en -sturing is de Taycan bijzonder levendig, zelfs in die mate dat je de nooit zou vermoeden dat hij 2,3 ton weegt. Een dynamische balans die hem op hetzelfde niveau plaatst als zijn broers met verbrandingsmotor, maar dan zonder de muziek (ook al is de kunstmatige klankgenerator best aangenaam bij een sportieve rijstijl…). De luchtvering biedt bovendien een goed comfort en 4 of 5 personen kunnen comfortabel plaatsnemen, afhankelijk van je keuze voor twee aparte stoelen dan wel een driezitsachterbank achterin. De twee kofferruimtes (voor en achter) bieden net voldoende ruimte voor een weekenduitstapje. Het dashboard is trouwens een weelde van schermen.
Rijbereik en laadtijd
Porsche kondigt een rijbereik aan dat schommelt tussen 388 en 450 kilometer. In de praktijk konden wij 335 kilometer ver geraken met een volle batterij. Een Tesla Model S doet beter, maar de batterij van de Porsche kan door zijn spanning van 800 volt sneller worden opgeladen. Aan een snellaadpaal van Ionity kan hij tot wel 270 kW aan laadvermogen slikken (tegen maximaal 150 voor de huidige concurrentie). De batterij tot 80% opladen kan in amper 22 minuten! Het Ionity-netwerk is echter nog beperkt (slechts 4 stations in België) en we moeten momenteel genoegen nemen met een laadvermogen van 50 kW in de servicestations langs de snelwegen (oplaadtijd van anderhalf uur tot 80%). Aan een huishoudstopcontact moet je wel héél lang geduld oefenen voor een volledige laadbeurt: zo’n 40 uur… De meeste klanten zullen ongetwijfeld opteren voor een wallbox thuis. Die verhoogt het laadvermogen tot 11 kW en reduceert de laadtijd tot 9 uur.
Het verdict?
We onthouden van deze test dat Porsche in zijn overstap naar elektrisch rijden trouw is gebleven aan zijn sportieve inborst: deze batterijberline is verduiveld dynamisch! Tegen het jaareinde staat er een wat minder ‘opgepepte’ versie van de Taycan op het programma (met een kleinere batterij en minder vermogen), die de torenhoge instapprijs (€157.844 voor de Turbo en €191.724 voor de Turbo S) wat zal verlagen. Eind 2020 maakt de elektrische Cross Turismo (kruising tussen break en SUV) zijn opwachting om de degens te kruisen met de Tesla Model X…
Als u uw prestigevoertuig optimaal wenst te verzekeren, vraag ons dan vrijblijvend een offerte..